Ciklus “Pouči”: treći ciklus u sklopu treninga „S1 – D1 – T1 Inovativno poduzetništvo zajednice“ omogućit će prijenos naučenih znanja sudionika treninga drugim odgojno-obrazovnim radnicima iz tri osnovne škole uključene u projekt. 

Nakon završena prva dva ciklusa u sklopu treninga “S1 – D1 – T1 Inovativno poduzetništvo zajednice” iliti “Pogledaj – Napravi – Pouči” nastavnici su krenuli s realizacijom ciklusa “Pouči” koji ima za cilj prenijeti naučena znanja drugim nastavnicima iz partnerskih škola. Tako je održan niz pokaznih radionica koje su nastavnici – treneri pripremili i realizirali za druge odgojno-obrazovne radnike iz tri partnerske škole, ali i ostalih škola na području Osječko-baranjske županije.

  1. Pokazne radionice trenera u Osnovnoj školi Antunovac: 

U OŠ Antunovac 16. 11. 2023. godine održana je pokazna radionica koju su pripremile i provele nastavnice Snježana Kralj, Monika Mrkonjić i Anja Tokić koje su sudjelovale u treningu norveškog partnera iz Visoke škole za zeleni razvoj.  Naziv radionice bio je “Aktivno građanstvo – kako poboljšati život u svojoj zajednici?“. Teme radionice bile su; razvoj lokalne zajednice, geografska zajednica i zajednica “srca”, uloga škole u zajednici, regenerativna poljoprivreda te povezanost lokalne ekonomije i zajednice na inovativan način. Na radionici je sudjelovalo 22 odgojno-obrazovna radnika i radnice iz Osnovne škole Antunovac.

2. Pokazne radionice trenera u Osnovnoj školi “Šećerana”: 

U Osnovnoj školi “Šećerana” 28. 11. 2023. godine održana je pokazna radionica koju su provele Đurđica Petrović, Ina Gorup i Nina Eman. Radionica je imala nekoliko aspekta – prezentaciju rezultata, prijenos znanja stečenih na Treningu za trenere, ali i dodatni segment u kojemu su predstavljeni i različiti modeli rada s djecom s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama s obzirom da se pokaznim radionicama pridružila i Nina Eman koja je sudjelovala u edukaciji u sklopu A4: Edukacija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika osnovnih škola uključujući posebne programe za rad sa učenicima sa posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.

3. Pokazne radionica trenera na ravnateljskom vijeću u Feričancima: 

Ravnatelji škola uključenih u projekta održali su pokaznu radionicu na ravnateljskom vijeću organiziranom 30. 11. 2023. godine u Feričancima. Na radionici je sudjelovalo 44 ravnatelja iz 44  osnovne škole na području Osječko-baranjske županije kao i predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje – viši savjetnik za ravnatelje u osnovnim školama. Radionicu su održali Nataša Šego, Đurđica Petrović i Tomislav Duk. Radionicu su održali Nataša Šego, Đurđica Petrović i Tomislav Duk koji su prošli Trening za trenere Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške.

4. Pokazna radionica trenera u Osnovnoj školi Ernestinovo:

U Osnovnoj školi Ernestinovo 28.12. održana je pokazna radionica koju je pripremila i održala Dijana Mišević koja je tematizirala važnost aktivnog građanstva u lokalnoj zajednici kao i jačanje uloge škole u zajednicama iz kojih dolaze. Na radionici je sudjelovalo 26 nastavnika i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz Osnovne škole Ernestinovo.

Trening trenera pružio je sudionicima znanje, vještine, iskustvo korištenja različitih alata (uključujući i specifične IKT alate), ali i inspiraciju za poduzetnički razvoj i inovacije po načelu „odozdo prema gore“ (bottom-up), koje su sudionici prenijeli ostalim učiteljima u svojim školama, nakon čega će se ta znanja i vještine prenositi učenicima kroz nastavni proces. Dakle, znanje, alati i nadahnuće ne samo da će se raširiti od početne edukacije, već će ostati u sustavu, a moći će se dalje razvijati i dijeliti nakon završetka projekta čime se osigurava održivost rezultata projekta.


Dodatno, nastavnice koje su sudjelovale u drugim edukacijskim programima poput aktivnosti A3: Demonstracijski vrtovi učeničkih zadruga i  A4: Edukacija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika osnovnih škola uključujući posebne programe za rad sa učenicima sa posebnim odgojno-obrazovnim potrebama održale su pokazne radionice u Osnovnoj školi “Silvije Strahimir Kranjčević” u Levanjskoj Varoši koje su tematizirale različite metode rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama kao i o različitim metodama rada u školskim vrtovima. Radionica je održana 13.11. 2023. godine, a pripremile su je i održale nastavnice Gordana Šoromaz i Vesna Čupić. Na radionici je sudjelovalo 10 odgojno-obrazovnih radnika iz OŠ u Levanjskoj Varoši.


Pokazne radionice dio su projekta “E, baš hoću biti poduzetnik!” skraćenog naziva hobIT kojeg Zaklada Slagalica s partnerima provodi uz podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.