Impact4values različitim aktivnostima doprinosi jačanju kapaciteta organizacija korisnica financijske podrške.  Jedna takva aktivnost održala se 29. studenog u Zagrebu na čak pet različitih lokacija. Sudionici/e iz 40ak organizacija iz Hrvatske i Slovenije su u manjim programskim grupama razgovarali o projektima – izazovima u provedbi, neočekivanim pozitivnim pomacima, različitim metodama i pristupima kojima pridonose promociji #euvrijednosti.
Bilo je odlično i korisno za nas koji vodimo I4V, ali čini nam se da je i sudionicima bilo zanimljivo.
Veliko HVALA Šesnaestici, Kući ljudskih prava, RODAma, Centru za ženske studije i Europskom centru za studije rata i mira koji su nas primili u svoje prostore/dali nam krov nad glavama!

 

O CERV programu

Impact4values se provodi u okviru EU programa Građani, jednakost, prava, vrijednosti (CERV). CERV je europski program vrijedan oko 1,55 milijardi eura, kojim Europska komisija želi zaštititi i promicati prava i vrijednosti sadržane u Ugovorima EU-a i Povelji o temeljnim pravima. Program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane (Europe for Citizens), Prava, ravnopravnost i građanstvo (Rights, Equality and Citizenship) i DAPHNE.

Podržavajući nevladine organizacije/organizacije civilnog društva, program CERV jača prava i vrijednosti zajedničke svim državama članicama EU. Prava i vrijednosti temelje se na načelima pluralizma, nediskriminacije, tolerancije, pravednosti, solidarnosti i rodne ravnopravnosti. Program potiče građansko i demokratsko sudjelovanje i podržava razvoj otvorenih, demokratskih, jednakopravnih i inkluzivnih društava utemeljenih na vladavini prava. Takva društva potiču građane na aktivno državljanstvo i, na temelju zajedničkih vrijednosti, povijesti i iskustava, obogaćuju raznolikost Europske unije.

Programom CERV upravlja Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) koja je krajem 2021. godine objavila prvi javni natječaj za odabir organizacija sposobnih za raspodjelu sredstava i jačanje kapaciteta nevladinih organizacija u državama članicama EU. Slovensko-hrvatski konzorcij u sastavu Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice i Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost su se uspješno prijavili na ovaj natječaj s programom Impact4values.

Svrha programa Impact4values je zaštita i promicanje prava i vrijednosti sadržanih u Ugovorima EU i Povelji o temeljnim pravima, posebice pružanjem financijske i organizacijske potpore manjim organizacijama civilnog društva.

Ukupna vrijednost Impact4values programa je 4.250.000 eura, od čega će 2.350.000 eura biti dodijeljeno nevladinim organizacijama putem javnih natječaja, dok će drugi dio biti iskorišten za jačanje organizacija (obuka, mentorstvo), umrežavanje, upravljanje programima, itd. Više o programu možete pročitati na https://zaklada-slagalica.hr/natjecaji/impact4values/ ili https://solidarna.hr/impact4values/.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.