Sutra, 9. rujna 2015. godine, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka u sklopu programa Malo za puno – male potpore za velike promjene će postaviti još dvije kućice-knjižnice u Osijeku.
To je ukupno tri kućice koliko je bilo planirano da ćemo postaviti tijekom ovog mjeseca. Prvu smo postavili na dječjem igralištu iza Robne kuće na Sjenjaku, a njen udomitelj je Udruga DOKKICA. Preostale dvije ćemo postaviti sutra, na Vijencu Petrove gore (kod autobusnog stajališta) i na Jugu II, na dječjem igralištu (križanje Umaške i Kaštelanske ulice). O ovim kućicama brinut će udomitelji-pojedinci i njihovi susjedi.
Cijela inicijativa ima za cilj promovirati vrijednosti čitanja i darivanja, približiti susjede te motivirati na zajedništvo. Nadovezujemo se i na Međunarodni dan pismenosti koji je uspostavio UNESCO prije 49 godina čime se upozorava na važnost pismenosti kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Suradnici i partneri su nam Udruga Ne-ovisnost te Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.
Kućice su izrađene od recikliranih materijala a izradili su ih korisnici i korisnice Udruge Ne-ovisnost iz Osijeka. Princip posuđivanja knjiga je „uzmi jednu – vrati jednu“, tu istu ili neku drugu knjigu ili slikovnicu koju želimo da naša djeca i susjedi pročitaju.
GISKO će nam pomoći u promociji ideje: njihov Sovko Slovko će 9. rujna, na Jugu II u 18 sati, čitati priče najmlađima, a po potrebi Gradska knjižnica će donirati knjige za ove male, kvartovske knjižnice.
S inicijativom nastavljamo tijekom listopada, kada ćemo postaviti još tri kućice u Dardi, Čepinu i na Sjenjaku u Osijeku.