Inicijativa ZaZeleni moj vrtić dio je programa Malo za puno – male potpore za velike promjene Zaklade Slagalica iz Osijeka. Pokrenuli su je članovi i članice Kluba filantropa Zaklade potaknuti inicijativom roditelja okupljenih oko inicijative Podrška osječkim vrtićarcima, a realizirala se u suradnji s Centrom za predškolski odgoj Osijek.
Inicijativa je počela aukcijskom izložbom fotografija srednjoškolaca Grada Osijeka i Foto klubom Osijek, a nastavila se uključivanjem donatora za potpunu realizaciju projekta. U tri dječja vrtića (Vedri dani, Bubamara i Stribor) zasađeno je bobičasto voće, a dva su vrtića (Bubamara i Stribor) dobila nove zelene oaze: sjenicu i drvene vigvame obrasle bršljanom, novi pijesak u pješčaniku i gumenu podlogu za siguran korak najmlađih.
Kako vidite, puno posla i puno dobrih ljudi je bilo potrebno kako bismo pomogli našim vrtićima. Išlo je sporo, bilo je puno pregovora ali i dobrih rezultata. Želimo istaknuti da zbog određenih razloga, ono što su vrtići željeli i što smo zajedno planirali, se nije moglo do kraja realizirati. Ovo se ponajprije odnosi na DV Vedri dani gdje na žalost, nisu bile moguće veće intervencije u dvorištu zbog koraka koji se poduzimaju od strane Centra za predškolski odgoj u suradnji s Gradom Osijekom. U ostalim vrtićima, Bubamara i Stribor, u velikoj mjeri je realizirano ono što je planirano, uz manje ustupke, ponovno iz razloga usklađivanja želja i mogućnosti i samog Centra za predškolski odgoj.

Veliko hvala svim roditeljima – članovima Facebook inicijative „Podrška osječkim vrtićarcima” koji su nas potaknuli na akciju i donatorima koji su omogućili realizaciju ove prekrasne inicijative! Nadamo se nastavku suradnje na sličnim projektima.

Veliko hvala Mariji, Brigiti, Tatjani i Tatjani, te Dragi – vrtićkim odgojiteljicama – na sudjelovanju, planiranju, stvaranju i provođenju ovih zelenih ideja.

Zahvaljujemo i Centru za predškolski odgoj, ravnateljici Svjetlani Takač, a posebno majstorima koji su napravili i klupica, i iglue i sjenice!

Donacijama su se u akciju uključili:

 • Karolina d.d. Osijek
  • Opeka d.d. Osijek
  • Hrvatske šume Osijek
  • Baumax Osijek
  • Ermas d.o.o. Osijek
  • Vrtni centar Floreo d.o.o. iz Osijeka

Tijekom aukcijske izložbe, prodajom fotografija i individualnim donacijama prikupili smo 3.790 kuna koji su namijenjeni vrtićima.

Ukupna vrijednost projekat, uključujući i donaciju Zaklade Slagalica u iznosu od 2.100 kn je 16.920,00 kn.