Lokalna je filantropija za nas važan dio slagalice održivosti naših krajnjih korisnika (udruge i inicijative građana, neprofitnih ustanova u području socijale, zdravstva, kulture i obrazovanja), ne samo u smislu financijske potpore nego i njihovog prepoznavanja kao važnog i neodvojivog dijela društva – onih kojima je tog društva stalo.

Oživljavanjem i promoviranjem ideje davanja za opće dobro unutar našeg društva, kako među gospodarstvenicima tako i među svim građanima, nadamo se da će naš lokalni doprinos razvojnim projektima i inicijativama doista i rezultirati povećanjem kvalitete života u Osijeku. Ta briga za zajednicu bi i trebala biti odgovornost svih nas, jer kako reče jedan engleski autor filantropija počinje u kući.

Od početka svog djelovanja Zaklada Slagalica radi na razvoju lokalne filantropije, smatrajući to pitanje jednim od ključnih za dalji rad na poboljšanju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

Početna točka tog dugačkog puta jeste pogled unazad što nas dovodi do Osječkog filantropskog vremeplova, izložbe koja nas vraća na primjere iz prošlosti, na ono najbolje što smo imali u proteklih dvjestotinjak godina istodobno dajući primjer i poticaj što nam i kako činiti na početku ovog milenija.

Izložba je pripremljena uz stručno vodstvo dr.sc. Zlate Živaković Kerže, članice upravnog odbora Zaklade Slagalica i „najuvjerljivije glasnogovornice prošlosti Osijeka“.

Prvo predstavljanje izložbe održano je 2010. godine, a Zaklada Slagalica tijekom obilježavanja Tjedna filantropije ponovno oživi osječku filantropsku povijest. 

Crtice iz osječke filantropije možete pronaći OVDJE.