Što smo radili u Oriovcu?

Ulaskom u svaku zajednicu radimo na procjeni potreba, ali i mapiranju resursa u zajednici. Što to znači? Znači da svakoj zajednici pomognemo osvijestiti s čime sve raspolaže u zajednici, da je bogata društvenim kapitalom bez obzira na to što na prvu nije toga svjesna i da se uz organizirano djelovanje može napraviti itekakva promjena u zajednici. Ono što je ova zajednica prepoznala jest potreba za kupnju zamrzivača za školsku kuhinju. U akciju prikupljanja sredstava, uz školu i Oriovačku razvojnu agenciju, uključile su se organizacije civilnog društva kroz čak 6 manifestacija u zajednici, a prikupljeno je ukupno 2.298, 64 eura.

Ovo je njihova priča:


Vozeći se do Oriovca znamo da ulazimo u zajednicu koja može napraviti promjenu kada okupi dionike u svojoj zajednici i kada ima jasan cilj. Na ulasku u Osnovnu školu „Dr. Stjepan Ilijašević“ dočekala nas je ravnateljica Jasna sa kolegicom Antonijom iz Oriovačke razvojne agencije koja se i prijavila na program Aktivni u zajednici. Ova suradnja dokaz je kako se jedna mala zajednica može povezati i uz minimalnu podršku uspješno organizirati akciju prikupljanja sredstva za školu.

„Kada sam počela raditi kao ravnateljica bilo mi je važno upoznati se i povezati se s ljudima koji su u zajednici već radili lijepe stvari. Oriovačka razvojna agencija je bila prva adresa, a nakon što sam se upoznala s načelnikom općine upoznajem i Antoniju, zaposlenicu ORA-e koja je imala isti način promišljanja o zajednici kao i ja. Vidjele smo da možemo puno stvari napraviti zajedno, a nakon što je na naše adrese stigao poziv na uključivanje u program Aktivni u zajednici, znale smo da je ovo naša prilika.“ – počinje razgovor ravnateljica Jasna Vidmar.

„Meni je ovo bila super prilika za promjene u zajednici. Ja sam se u Oriovac doselila i bilo mi je važno ovu zajednicu činiti privlačnim mjestom za život. Partnerstvo sa školom, ali i mentorstvo Zaklade Slagalica činilo se kao dobitna kombinacija za organizaciju akcije u zajednici.„ – dodaje Antonija Tomac iz Oriovačke razvojne agencije.

Kakva je vaša zajednica?

„Svaka zajednica, pa tako i naša, ne cijeni ono što ima, s čim raspolaže. Uvijek je lakše kritizirati, a teže okupiti se i napraviti promjene. No, čini nam se da to nije slučaj samo naše zajednice već društva u cjelini. To nas nije obeshrabrilo. Rezultati koje smo ostvarile nakon ove akcije pokazali su nam da se isplati biti aktivan član zajednice.“ – zaključuje ravnateljica dok Antonija potvrdno klima glavom.

Kažu kako je priča o zamrzivaču samo kap u moru onoga što školi treba, ali im se činilo da je pravi tren da se krene s akcijom prikupljanja sredstava za kupnju zamrzivača jer je to ono što bi moglo odgovoriti na više potreba koje škola ima.

„Skupilo se nas nekoliko i odjednom nikome ništa nije trebalo, svima je bilo savršeno, a onda smo shvatile da školi zapravo treba. Zamrzivač je samo sitnica koja treba školi ali s njim smo počeli – nemamo gdje spremati namirnice, a bio nam je cilj imati kuhane obroke za djecu u školi.“ – dodaju Antonija i Jasna i prisjećaju se kako je inflacije itekako utjecala na proces prikupljanja sredstava, no sretne su što je ona uspješno završena.

Procijenili ste potrebu, kako je izgledao plan akcije?

Igrom slučaja, u tom razdoblju godine, a govorimo o ljetnim mjesecima, događale su se različite manifestacije u zajednici koje su mogle dati podršku ovoj priči. Jasna i Antonija su ih kontaktirali i onda je krenulo planiranje.

„Organizacije civilnog društva nisu imale ništa protiv, svi su prihvatili sudjelovanje u akciji prikupljanja sredstava. Netko se dao malo više, netko malo manje ali svi su se potrudili na svoj način. Manifestacija Žetvenih svečanosti se dosta angažirala oko promocije i komunikacije akcije i to nam je poprilično diglo vidljivost u zajednici. Učenici škole izradili su kasice u sklopu volonterskog kluba škole. Taman se u to vrijeme organizirala i svjetski poznata Cro ultra koja je bez razmišljanja prihvatila sudjelovanje u akciji prikupljanja sredstava, a nakon završetka akcije odlučili su donirati bicikl učeniku slabijeg socioekonomskog statusa. U akciju se uključio i NK Oriolik kroz obilježavanje 100 godine osnutka kluba, a donirali su sredstva do punog iznosa zamrzivača.“ – prisjećaju se Antonija i Jasna i dodaju kako je ova akcija imala i veću vrijednost od prikupljenog iznosa , a to je povezanost zajednice i škole. Suradnja se nastavila i nakon akcije, a važno je za istaknuti kako će Cro Ultra i ove godine donirati bicikl učenicima škole.

„Želimo istaknuti i posebnu suradnji s vlasnicom knjigovodstvenog servisa, gospođom Barišić. Ona je članica Vijeća roditelja, a kroz svoj posao vodi knjigovodstvo za mnoge poduzetnike u našoj zajednici i šire. Ona je proširila priču o akciji i tako uključila i tvrtke i obrte koji s njom surađuju u proces prikupljanja sredstava. Donirale su i tvrtke i obrti koji nisu iz našeg kraja upravo zahvaljujući gospođi Barišić.“ – ističe ravnateljica i dodaje kako će suradnja i njom nastavlja i za druge potrebe škole, a ove godine će im vlasnica knjigovodstvenog servisa omogućiti prijevoz panoa koje je škola naručila iz Zagreba.

Kako vam je pomogla Zaklada Slagalica?

„Mi se ne bismo pokrenuli da se vi niste pojavili u našoj zajednici.“ – odmah je zaključila Antonija.

Zaklada Slagalica u ovoj je zajednici organizirala radionice mapiranja resursa zajednice nakon čega je krenuo proces procjena potreba u zajednici. Na jednoj od radionica su se okupile organizacije civilnog društva koje su uz, mentorsku podršku Zaklade i sa školom, kreirale plan akcije prikupljanja sredstava. Mapirali smo manifestacije kroz koje se mogu prikupljati sredstva, a ravnateljica je predstavila ideju akcije.

„Ne bi imali toliko veliki odaziv da u ovome svemu nije sudjelovalo netko tko nije iz naše zajednice. Čini mi se da ima više poštovanja prema nekome tko nije dio zajednice, možda im se čini da taj netko zna više, da je profesionalac. Bez vašeg angažmana mi bismo još uvijek prikupljali sredstva.“ – dodala je ravnateljica.

Što ste mogli bolje? Koje su naučene lekcije?

Obje sugovornice ističu kako nisu imale baš puno vremena strateški organizirati aktivnosti u sklopu akcije pa su radile prema principu – snađi se, no kažu kako su iz toga naučile biti prilagodljive i snalažljive.

„Do prve aktivnosti je bilo samo 5 dana i zaista smo morali biti brzi i efikasni. Sada, kao škola, imamo dovoljno vremena za planiranje različitih akcija u zajednici poput adventa, akcije čišćenja okoliša, izrade namještaja za školu, postavljanje držača za bicikl, bojanje zidića škole. Krećemo se lagano ali idemo.“ – kaže ravnateljica, a Antonija kaže kako joj je žao što se u akciju nije uključilo još više organizacija jer joj se čini da su propustile priliku biti djelom promjene u zajednici.

„No, ne treba se obeshrabriti“ – zaključuje ravnateljica i dodaje kako se sjeća vremena dok je bila učenice iste škole u kojoj je sada ravnateljica – „tada smo zajedno posadili drvo sa svojim razredom i ja sam dan danas ponosna na to. Gledaš kako nešto raste i razvija se, a ti si dio toga.“

Zašto je važno prijaviti se na AUZ?

„Zato što nosi vrijednost veću od akcije koju organizirate, zato što trebamo raditi na oživljavanju duha i zajedništva. Kada to radimo onda imamo uspješne zajednice – radimo lokalno, a mislimo globalno.“

Obje će se složiti za kraj kako zajednica mora biti povezana sa školom jer ako ne funkcionira škola u zajednici onda ne funkcionira ni zajednica. Djeca uče od nas odraslih i ako im mi ne pokažemo kako neke stvari trebaju funkcionirati onda neće nitko drugi.