U prostoru kina Urania u Osijeku se sinoć okupila mala, ali zanimljiva ekipa: jedna bivša novinarka, jedan profesionalni pisac i jedna doktorica ekonomskih znanosti. Na javnoj tribini pod naslovom “Filantrop i JA – kako postati dobročinitelj u par jednostavnih koraka” podijelili su svoje osobne priče o radu za opće dobro. A te priče zaslužuju dijeljenje.

Maja Sajler Garmaz, Davor Špišić i Marina Stanić na različite, a opet jednake, načine rade u korist zajednice, u korist drugih. Prikupljaju pomoć za djecu u afričkom selu Kiwanu, volontiraju u Centru za tražitelje azila u Kutini, Azilu za napuštene životinje, doniraju za male projekte u Osijeku… Žive promjenu i usudili su se sinoć javno progovoriti o tomu. Davor Špišić je na početku tribine rekao “Supruga (glumica Anita Schmidt) i ja smo razmišljali trebamo li javno govoriti o volontiranju, o tomu što radimo, ali smo odlučili iskoristiti svoju javnu ulogu kako bismo možda nekoga potaknuli da učini isto.” Malobrojna publika je, vjerujemo, bila zadovoljna tom odlukom jer su imali priliku čuti kako nema malih ili manje važnih filantropskih akcija ili djela, važno je raditi sa srcem. Govoreći o vlastitoj koristi od rada za druge Marina Stanić je spomenula kako sa studentima redovito razmatra pitanje postojanja apsolutnog altruizma. Prvi je odgovor uvijek DA!, moguće je učiniti nešto za drugoga, bez ikakvog osobnog dobitka, ali nakon iskustva volontiranja, nakon rada za zajednicu, svi promijene mišljenje – uvijek postoji taj osjećaj zadovoljstva. Istaknula je i kako se upravo kroz volontiranje i kroz rad za zajednicu, počela osjećati dijelom zajednice, osjećati kao Osječanka. Dok je Maja Sajler Garmaz opisivala trenutak koji joj je u Rwandi 2007. godine trajno promijenio život, prizor dječaka koji je s njom spreman podijeliti komad pečenog kukuruza, jedinog obroka koji će on imati u nekoliko dana, malo tko je ostao suhih očiju.

Suvremeni “predatorski način života” kako ga je opisao Davor Špišić, u kojemu ima sve manje povjerenja i sve manje mjesta za empatiju, stavlja pred nas ozbiljan zadatak i izazov afirmiranja vrijednosti solidarnosti, humanosti i brige za zajednicu. Nadamo se kako smo ovom tribinom dali barem mali doprinos tom procesu.

Tribinu su moderirali Saša Drinić i Jelena Zloić, a označila je i službeni početak ovogodišnjeg Tjedna filantropije u Osijeku kojega treću godinu za redom zajednički organiziraju Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka. TFOS je ujedno i dio programa nacionalnog Tjedna filantropije.

Filantropska “treska”

Sinoć se u prepunom prigodno oslikanom tramvaju tražilo mjesto više, što i ne čudi kada o povijesti filantropije u Osijeku govori prof. Zlata Živaković-Kerže.

Filantropska vožnja tramvajem u sklopu Tjedna filantropije u Osijeku privukla je veliki broj Osječana i Osječanki koji su htjeli čuti više o bogatoj povijesti Osijeka i poznatim Osječkim filantropima i vizionarima. Za vrijeme jednosatne vožnje putnici su saznali kako je Osijek dobio jednu od najsuvremenijih bolnica svog vremena, tko je bila Adela Deszaty, porijeklo uzrečice „na zdravlje“ i mnoge druge zanimljivosti. Popularna osječka treska nije prvi put u službi filantropije, prošle godine je premijerno uključena u program TFOS-a. Neki gosti su obilascima vjerni od prvog TFOS-a 2016. godine i rekli su kako uvijek saznaju nešto novo zbog čega se iz godine u godinu vraćaju.

TFOS 2018 se danas, 27. rujna nastavlja prvom filantropskom potragom za blagom, Amazing Race Osijek, s početkom u 17 sati s Trga Ante Starčevića. Natječu se četiri ekipe i vjerujemo da će biti uzbudljivo do samog kraja.

FilantroPija

Drugu godinu za redom organiziran je filantropski buvljak – FilantroPija. Originalni filantropski „proizvod“ i ove godine je okupio građane i udruge u bajkovitom dvorištu kina Urania. Svih jedanaest udruga i neprofitnih organizacija (Udruga Devet života, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Udruga J.A.K.A, Izviđački klub Javor, Udruga Svjetski molitveni dan, Udruga Plantaža, Udruga Iskra, Udruga Pobjede, Udruga Dokkica, Zaklada Srce grada Osijeka te Zaklada Slagalica) je, uz svoje rukotvorine ili predmete poput odjeće, pročitanih knjiga, starih vaza, imalo priliku predstaviti upravo sebe i svoj rad. Program je trajao od 18:00 do 22:00 sata, a temperatura zraka zadnjeg tjedna u rujnu primorala je posjetitelje da se ugriju toplim čajem ili medicom. Gradonačelnik Vrkić svojim dolaskom, također je podržao otvorenje filantropskog buvljaka. Glazbeni program otvorio je Dinko Pleša zatim su uslijedili White acoustic cover band. Žonglerke vatrom i poijem zagrijale su atmosferu pred kraj. Band Chordeonblue band ispratio je zadnje posjetitelje obradom poznatih pjesama i time je i službeno završio Tjedan filantropije u Osijeku. Za sve vas koji niste bili u mogućnosti doći, prilažemo fotografije s događanja i pozivamo vas da iduće godine rezervirate zadnji tjedan rujna za filantropiju.