Tjedan filantropije u Osijeku (TFOS) se već tradicionalno obilježava posljednji tjedan u rujnu (23.-27.rujna), a tijekom tjedna dvije osječke zaklade, Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka, organiziraju niz događaja koji imaju za cilj potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva. Ovogodišnji TFOS simbolično je najavljen filantropskom kampanjom „Vozimo za vozač(k)e“ koja ima za cilj prikupiti 10.000 kuna za troškove dviju vozačkih ispita mladima iz Dječjeg doma Klasje. Kampanja traje do 1. listopada – Europskog tjedna filantropije, a filantropski dvojac na pedaliranje kreće 21. rujna u 7.30 s glavnog osječkog trga. Više o kampanji.

Važnost kampanje prepoznala je ekipa iz udruge Hip-Hop Osijek koja u suradnji s klubom Exit u subotu organizira prvi Jukebox filantropski party. Dj Armando pripremio je za vas popis od 100 pjesama na kojemu se nalaze hitovi iz 80-ih, 90-ih i 00-ih, a svoju najdražu pjesmu s popisa moći ćete otkupiti za samo 10 kuna. Sav prihod od otkupljenih pjesama priključit ćemo filantropskoj akciji „Vozimo za vozač(k)e.“ Party starta u subotu, 21. rujna u 21 sat.

Ove godine TFOS otvaramo Izložbom o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku uz javnu tribinu „Lokalna filantropija – što nas povezuje?“ u Galeriji Kazamat. Posebni gosti ovogodišnjeg TFOS-a su kolege iz Fondacije tuzlanske zajednice, Tuzla, Bosna i Hercegovina. Tjedan nastavljamo tradicionalnom Filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom stručnog vodiča, a ovogodišnja šetnja bit će nešto drugačija od dosadašnjih. Naime, uz podršku amaterskog kazališta OKOS i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, oživit ćemo tri povijesne ličnosti koje su zaslužne za razvijanje povijesti filantropije u Osijeku. Tako će zajedno s posjetiteljima šetnje gradom prošetati i Adela Deszaty, Lorenz Jäger i Josipa Glembay. Filantropska šetnja zakazana je za utorak, 24. rujna od 17 do 19 sati, a startamo s Trga svetog Trojstva u Tvrđi.

Nismo zaboravili ni na tradicionalnu vožnju Treskom kroz filantropiju, a na vama je da svoje mjesto u tramvaju osigurate u srijedu, 25. rujna od 17 do 19 sati. Filantropski tramvaj i stručni vodič čekaju vas na Trgu Ante Starčevića, a tijekom vožnje ćete saznati neke od najzanimljivijih filantropskih priča grada Osijeka. Petak je rezerviran za FilantroPIJU – dobrotvorni buvljak osječkih udruga. U prostoru FilantroPIJE će biti malo žive svirke, imat ćemo šank s osvježenjima i vjerujemo da ćemo se svi zabaviti čineći nešto dobro! Ovo je dobra prilika da građani Osijeka kupnjom na štandu podrže rad osječkih udruga. FilantroPIJA će se održati 27. rujna 2019. godine u dvorištu/vrtu iza Kina Urania s početkom u 18 sati te će trajati do 22 sata.

Vozimo za vozač(k)e – Oni pedaliraju, ti doniraš!

Osječki filantropski dvojac – Igor Toman i Ivica Lenard ove se godine uključio u program obilježavanja četvrtog po redu Tjedna filantropije u Osijeku. Filantropskom akcijom “Vozimo za vozač(k)e” obići će sedam gradova Osječko – baranjske županije u jednom danu i donirati odvezene kilometre za troškove dvije vozačke dozvole mladima iz Doma Klasje u Osijeku.

Igor, Ivica, Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka Vas pozivaju da se pridružite akciji “Vozimo za vozač(k)e” i otkupite njihove pređene kilometre. Vrijednost jednog kilometra je 20 kn. Važan je svaki otkupljeni kilometar, a naš zajednički cilj je prikupiti 10.000 kn za procijenjenih 2 x 250 km koje će Igor i Ivica i ovog put odvesti za druge, za mlade ljude u potrebi.

Kampanja prikupljanja sredstava započela je danas, kao uvod u ovogodišnji Tjedan filantropije u Osijeku koji se održava od 23. do 27. rujna, a sredstva će se prikupljati do 1. listopada 2019., Europskog dana filantropije. Naši biciklisti filantropi će na vožnju krenuti u subotu, 21. rujna 2019. godine u ranim jutarnjim satima, a njihov napredak će biti moguće pratiti iz sata u sat na različitim društvenim mrežama.

Kampanju možete podržati uplatom sredstava na poseban račun Zaklade Slagalica br. HR2824020061100718373 kod Erste&Steiermerkische banke s naznakom “Vozimo za vozač(k)e”, a korisnici aplikacija za mobilno bankarstvo mogu jednostavno donirati nekim od 2d uplatnih barkodova dostupnih na stranici doniraj.org ili na kraju ovog teksta.

Igor Toman i Ivica Lenard poznati su osječkoj, ali i široj slavonskoj publici kao neumorni biciklističko-trkački tandem koji je desetke tisuća kilometara donirao u brojne humanitarne akcije kao što su:

  • “Ilok- Dubrovnik” za SOS selo Ladimirevci
  • “Osijek-Knin” za djecu Knina
  • “Lege za djecu superjunake” za Pedijatriju KBC Osijek
  • “Milja” 1600km za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi
  • Humanitarna biciklijada Osijek- Zagreb
  • Humanitarna trkačka liga kroz koju pomažu obiteljima u potrebi
  • Sedam uzastopnih godina organiziranja popravaka bicikala u SOS selu Ladimirevci

Ponosni smo što su dio tima “Lege za djecu superjunake” koje je Zaklada Slagalica 2017. godine nagradila posebnim Priznanjem za filantropsku inicijativu građana.

Skeniraj i doniraj Kn 20,00:

Lokalna filantropija – što nas povezuje?

Ovogodišnji Tjedan filantropije u Osijeku otvoren je izložbom o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Žana Gamoš zajedno s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i upraviteljicom Zaklade Slagalica Brankom Kaselj, a pripremile su je Zaklada Slagalica i Fondacija tuzlanske zajednice.

Nakon izložbe, raspravljalo se o aktivnim zajednicama i primjerima dobre prakse u Osijeku i Tuzli. Na tribini su sudjelovali predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice, izvršna direktorica Fondacije Jasna Jašarević i koordinator programa filantropije Tarik Baraković, predsjednik upravnog odbora Zaklade Srce grada Osijeka Vladimir Ham i upraviteljica Zaklada Slagalica Branka Kaselj.

Fondacija tuzlanske zajednice, zaklada je koja već više od 10 godina provodi programe organiziranja i razvoja zajednice na području Tuzlanskog kantona, a u Osijeku su predstavili samo djelić uspješnih priča i naučenih lekcija o aktiviranju građana, građanskom doprinosu razvoju i filantropiji.

Osijek i Tuzla su gradovi prijatelji koji od 1996. godine razvijaju suradnju kroz različite gospodarske, umjetničke, sportske i druge aktivnosti, no ovo je prvi put da se govorilo o sličnostima i izazovima vezanima uz razvoj vođen zajednicom, lokalnom potencijalu za filantropiju i građanskom aktivizmu.

U šetnji s osječkim filantropima

Tradicionalna Filantropska šetnja okupila je zainteresirane šetače koji su u šetnji dugoj dva sata susreli neke od poznatih osječkih filantropa. Pod vodstvom stručnog vodiča Tina Kovačevića i uz podršku amaterskog kazališta OKOS oživili smo neke od povijesnih osoba koje su svojim filantropskim doprinosom obogatili osječku povijest.

Tako su šetači upoznali Adelu Deszaty – imućnu udovicu apotekara Deszatya iz Duge ulice (današnje Strossmayerove) ulice. Bila je glazbeno obrazovana te je utemeljila osječki trio – Deszaty (klavir), Josip Blau (violina), Ivan Nepomuk Hummel (čelo) – koji je u njenom domu okupljao poznate osječane. Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku otvorila je vrata Adeli Deszaty koja je šetačima odsvirala svoja djela i ispričala neke od crtica iz svojega života, a posebno se osvrnula na svoj dobrotvorni rad i osnivanje zaklade u spomen na svoje roditelje.

Vrata svoga doma šetačima je otvorio poznati industrijalac i dobrotvor Lorenz (Lovro) Jäger koji je zbog svojih zasluga za razvoj domaće drvne industrije i dobrotvornog rada godine 1887. odlikovan Viteškim križem Franje Josipa I., a od grada Osijeka dobio je 1886. titulu počasnog građanina. Jedna od ulica u današnjem središtu Osijeka 1888. nazvana je njegovim imenom, a upravo u toj ulici se nalazi i Zaklada Slagalica. Jäger se u razgovoru sa šetačima prisjetio svojih poslovnih rezultata, ali i svog filantropskog doprinosa Osijeku, našičkom kraju i svom rodnom gradu Eichstättu.

Prolazeći glavnim osječkim trgom, ispred hotela Central, šetači su susreli i Josipu Glembay – osnivačicu Jubilarne zaklade više djevojačke škole u Osijeku, koja 1918. mijenja ime u Jubilarnu zakladu Josipe Glembay. Ona ih je nakratko pretvorila u zbor i upjevala ih prije odlaska, jer je svojedobno utemeljila i Učiteljski pjevački zbor u Osijeku.

Filantropska šetnja završila je u dvorištu Vikarijata, mjestu na kojemu je zahvaljujući filantropskom trojcu Huttler – Kohlhoffer – Monsperger 1870. godine Osijek dobio prvo sirotiše.

Doprinos u oživljavanju likova dali su glumci amaterskog kazališta OKOS – Tena Magdić, Domagoj Butković i Mateja Vadlja, a likove dramatizirala Marta Mekovec De Carvalho Pokupić.

Filantropsku šenju i ove godine podržala je Turistička zajednica Grada Osijeka, a nesebičnu podršku su osigurali i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Glazbena škola Franje Kuhača i hotel Central.

Crtica iz filantropskog tramvaja

Tjedan filantropije rezerviran je i za filantropsku vožnju tramvajem – Treskom kroz filantropiju. Zainteresirani sudionici zajedno sa stručnim vodičem Turističke zajednice grada Osijeka Tinom Kovačevićem, a sve uz podršku Gradskog prijevoza putnika, napravili su đir po gradu u kojemu su saznali zanimljive informacije i priče o bogatoj povijesti filantropije u Osijeku. Tramvaj je svoj krug započeo na glavnom osječkom trgu ispred Hotela Central, mjestu na kojemu je šetače na filantropskoj šetnji dočekala osječka filantropkinja Josipa Glembay. Vožnja se nastavila u smjeru u kojemu vozi osječki kolodvorac, prošlo se pokraj stare Desatičine ulice, nastavilo putem Europske avenije i osječke bolnice nastale kao znak rada trojice filantropa – Kohlhoffera, Huttlera i Monspergera, a završilo pokraj Dvorca Pejačević – mjesta gdje je rođen grof Pejačević, darivatelj secesijskog zdenca koje svoje mjesto danas ima na osječkoj promenadi.

Posjetitelji treske zaigrali su i kratki kviz o povijesti filantropije u Osijeku i rekli kako jedva čekaju sljedeću vožnju u kojoj na neobičan način uče o svom gradu, gradu koji čuva zanimljive i bogate filantropske priče.