1. listopada na Europski dan filantropije i zakladništva dvije osječke zaklade, Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka, otvorile su šesti po redu Tjedan filantropije u Osijeku.

Ovogodišnji Tjedan filantropije obilježava se od 1. do 10. listopada, a cjeloviti program na današnjoj konferenciji za novinare najavila je osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković zajedno s upraviteljicom Zaklade Slagalica Brankom Kaselj i Vladimirom Hamom, predsjednikom Upravnoga odbora Zaklade Srce grada Osijeka.

Izložbu Filantropski vremeplov otvorila je dogradonačelnica Jasenka Crnković i istaknula važnost suradnje Grada Osijeka s dvjema osječkim zakladama te kontinuiranu suradnje s tvrtkom Gradski Prijevoz Putnika i Turističkom zajednicom. Dogradonačelnica je pozvala građane da se uključe u aktivnosti Tjedna filantropije te istaknula važnost uključivanja mladih u aktivnosti u zajednici.

Upraviteljica Zaklade Slagalica, Branka Kaselj zahvalila je na velikoj podršci Grada u realizaciji aktivnosti i naglasila važnost promocije filantropije i ulaganja postojećih resursa u opće korisne svrhe, čime nastavljamo tragom bogate osječke filantropske povijesti.

Vladimir Ham, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Srce grada Osijeka istaknuo je važnost obilježavanja Tjedna filantropije koji motivira i potiče duh filantropije kod građana.

 

Filantropskim ulicama

Tjedan filantropije dvije osječke zaklade, zaklada Slagalica i zaklada Srce grada Osijeka, obilježavaju šesti put u Osijeku, a u sklopu toga u ponedjeljak poslijepodne održana je Filantropska šetnja – jedna od nekoliko aktivnosti koje će se događati do kraja Tjedna filantropije koji traje do 10. listopada.

U šetnju gradom pod nazivom Filantropskim ulicama poveo nas je licencirani turistički vodič Tin Kovačević

Obišli smo sve lokalitete i mjesta na kojima su najpoznatiji osječki filantropi ostavili trag i zadužili danas nas Osječane.

Šetnju smo počeli ispred Kužnog pila odnosno zavjetnog spomenika Presvetog Trojstva koji je trebao grad čuvati od kuge. Trg Presvetog Trojstva posljednje je ime koje mu je nadjenuto početkom devedesetih godina, a od svog početka 18. stoljeća, kada je dobio prvo ime Vinski trg, pa je do posljednjeg, navode neki izvori, mijenjao imena: Paradni, zatim Glavni, pa Trg Franje Josipa, a poznat je po imenima Trg Sv. Trojstva i Karađorđev trg, te nakon 2. svjetskog rata bio je Partizanski. Promenadom smo došli do secesijskog zdenca Pejačević pa preko Sakuntale parka do spomenika Majka i dijete. Šetnju smo nastavili Jagerovom gdje nas je vodič upoznao s povijesti Filozofsko fakulteta, kroz prolaz Lorenza Jagera preko vijenca Paje Kolarića do Trga Marina Držića. Vikarijat nam je bio zadnja postaja. Hvala svima koji su podržali šetnju filantropskim ulicama.

 

Treskom kroz filantropiju

I ove godine nas je naša treska provezla gradom kroz filantropiju.

Krenuli smo s Trga Ante Starčevića, koji je i ove godine oslikao dragi nam grafiter Vedran Bjelobradić, Županijskom ulicom prema kolodvoru. Na tom potezu nas je stručni vodič Tin Kovačević upoznao s filantrpskim djelima Adele Deszaty, J. J. Strossmayera te samoj povijesti razvoja širenja grada. Radićevom ulicom smo skrenuli prema Donjem gradu gdje smo prošli poznatom osječkom secesijskom ulicom. Zanimljive priče iz povijesti, a i sadašnjosti grada te dosjetke putnika učinile su našu vožnju posebnom i zanimljivom. Slike pogledajte na linku.

Potraga za filantropskim blagom

Šest ekipa iz 5 osječkih srednjih škola natjecalo se u Potrazi za filantropskim blagom, zadnjom aktivnosti u ovogodišnjem Tjednu filantropije u Osijeku i to:

  • Tragačice- Tehnička škola i prirodoslovna gimnazije Ruđera Boškovića
  • Prijatelji- Graditeljsko geodetska škola
  • Glupavac na petu- Druga gimnazija Osijek
  • Mamuranti- Prva gimnazija Osijek
  • Bitange i princeze- Treća gimnazija Osijek
  • Budnost- Treća gimnazija Osijek

Ekipe od 3 do 6 članova uputile su se svaka svojim tragom po užem središtu Osijeka otkrivajući filantrpe i filantropska djela. Tako su tražili zgradu s tri milijona fasadne cigle, spomenik Majka i dijete, najveću humanitarnu organizaciju itd. Kako sami kažu bilo im je jako uzbudljivo i interesantno. Neki su došli pješke, neki biciklima, neki su trčali, neki se gubili sve u svemu svi su rekli kako im je ovo jedno jako zanimljivo iskustvo i da su prvi puta grad obišli na ovakav način. Kako je sve to izgledalo fotografijom je zabilježio Mario Milolože, a pogledati možete ovdje.

Najbrža je bila ekipa Budnost iz Treće gimanazije Osijek, možda su bicikli bili presudni 🙂

Završio je još jedan Tjedan filantropije u Osijeku, a za idući pripreme već kreću.

Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.