Ovogodišnji program TFOS-a otvoren je izložbom o povijesti filantropije u Osijeku „Filantropski vremeplov“. Izložba je postavljena u Sakuntala parku – mjestu koje je bogato filantropskim pričama Osijeka. Tijekom cijelog tjedna građani i građanke Osijeka moći će saznati priče iz osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti o životu grada 19. i 20. stoljeća. Dvije osječke zaklade ovu izložbu pripremile su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka, a svoje mjesto u parku imat će od 26. do 30. Rujna.

 

TFOS smo nastavili „Potragom za filantropskim blagom“ koja je startala na glavnom osječkom trgu, a sudionici igre, učenici 7. i 8. razreda nekoliko osnovnih škola iz Osijeka, slijedili su filantropske tragove i tako saznali zanimljivosti koje se kriju u užem centru grada. Kako bi potraga za blagom bila zanimljivija u igru su se uključili i polaznici Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka koji su oživili likove iz prošlosti. Tako su se u potrazi za blagom našli Pavle Pejačević, Pajo Kolarić, Lorenz Jager, Oscar Nemon i Adela Deszaty. Podršku u kostimiranju filantropskih likova pružilo je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Sve ekipe dobile su prigodne poklone za sudjelovanje, a pobjednička ekipa Osnovne škole Frana Krste Frankopana dobila je mogućnost organiziranja filantropske akcije u školi uz mentorsku podršku Zaklade Slagalica.

Čestitamo pobjednicima igre i veselimo se radu s njima.

Centar grada danas je postao mala pozornica filantropije, a nastavljamo tako i tijekom cijeloga tjedna.

 

“Filantrops se ne rađa već postaje” naziv je panel rasprave koja je održana u Staroj pekari.

Panel je otvorio neka nova pitanja, ali ponudio i neke nove odgovore koji su se našli u rezultatima istraživanja koje su proveli doc.dr.sc. Marija Šain, Mateja Grbić i Jakov Lučenčić s Akademija za umjetnost i kulturu / The Academy of Arts and Culture pod nazivom „Društveno-ekonomska važnost individualne filantropije“.

Hvala kolegama iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koji su se javili kroz kratki video.

Hvala svim sudionicima panela, dragim srednjoškolcima koji su došli sa svojim nastavnicima.

 

U Filantropsku šetnju gradom poveo nas je Grgur Marko Ivanković i doživjeli smo grad iz sasvim druge perspective i moramo vam reći kako zaista živimo u mjestu koje je bogato filantropskim priama- svaka od njih je zanimljiva na svoj način. U putovanju kroz povijest pomogli su nam predstavnici Židovske općine iz Osijeka i Vikarijat koji nas je ugostio na kraju šetnje.

Bilo nam je drago vidjeti neka poznata, ali i nova lica naših šetača.

 

Prvi “Filantropski kviz” održan je u Osijeku u Barcelona Pub-u! Ukupno je prikupljeno 1000 kn, koje će Zaklada većati za isti iznos što znači da ćemo u fondu za školsku akciju pobjedničke ekipe OŠ Frana Krste Frankopana imati 2000 kuna za provedbu akcije.

Hvala svima koji su donirali!