Zamisli što sve možeš učiniti…

 

Mi smo ove godine zamislili jedan poseban tjedan u kojemu upoznajemo, stvaramo i živimo filantropiju.

Od 25. do 29. rujna na različitim lokacijama u gradu održale su se aktivnosti kojima smo pokazali kako je Osijek zajednica u kojoj filantropija ima posebno mjesto, a ove godine pripremili smo i jedno iznenađenje.

Uz tradicionalnu izložbu o povijesti filantropije u Osijeku te filantropsku šetnju u pratnji Grgura Marka Ivankovića koju smo pripremili u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka, kroz tjedan smo i uživali u Potrazi za filantropskih blagom – igri za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola grada Osijeka, sudjelovali u festivalu Gledaj (u) druge, a filantropija je ove godine prvi puta stala i na kazališne daske.

Izložba “Filantropski vremeplov” bila je otvorena cijeli tjedan dok je šetnja ove godine pronašla neke nove osječke kvartove. Uz pratnju Grgura Marka Ivankovića posjetitelji su mogli saznati nove priče iz Donjeg grada – mjesta na kojemu se nalazi osječka bolnica za čiju su gradnju zaslužni Johan Kohlhoffer, Joseff Hutler i Cristian Monsperger osnivači tadašnje zaklade. Šetnja je startala na Trgu bana Josipa Jelačića, a završila kod Kapelice Kamenitog križa – kapelice osječkog Romea i Julije.

Srijeda je bila rezervirana za Potragu za filantropskim blagom – edukativno-interaktivnu igru za učenike osnovnih škola grada Osijeka. Devet ekipa iz devet osnovnih škola u užem centru grada tragalo je za tragovima koji su bili povezani s pričama iz bogate povijesti osječke filantropije.

Čestitamo pobjednicima, ekipi Mihanovići iz Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Osijeka, koji su osvojili novčani iznos od 500 eura za realizaciju školske akcije.

Sudjelovali smo i u festivalu Gledaj (u)druge u organizaciji DKolektiva – organizacije za društveni razvoj.

I šećer na kraju – filantropija na kazališnim daskama.

U suradnji s Društvom “Naša djeca” grada Osijeka realizirali smo predstavu “Filantropija u uvali divljih mačaka” čiji scenarij i režiju potpisuje predsjednica DND-a Jasna Komendanović, a u predstavi glume članovi Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku pod vodstvom Arete Ćurković, članovi Plesnog studija Shine uz plesnu palicu Mire Sekereš Shine i Suzane Žuljević, članovi lutkarsko-dramske skupine Osnovne škole Svete Ane iz Osijeka uz vodstvo učiteljice Viktorije Silvije Roguljić te bend Uholaže pod glazbenim mentorstvom Stjepana Vrećko. Prikupljena sredstva od donacija usmjerili smo na obnovu kuhinje u prostoru kojeg koristi DND.

Hvala svima koji su sudjelovali.
Hvala obrtu Čas posla na dizajnu i našem fotografu Mariju Miloloži – bez vas ne bi bilo isto.
Hvala i partnerskoj zakladi Srce grada Osijeka.
 
Hvala svim donatorima:
Filir. d.o.o.
Bijelić Co.
Pizzeriji Rustika
Svim volonterkama i volonterima.
Filantropija svima!
 
Kako nam je bilo pogledajte u galeriji fotografija.