7. listopada 2022. s početkom u 10 sati u Osijeku, održat će se skup “Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a – prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima” i panel rasprava “Holistički pristup za održivi i pravedan ruralno/urbani razvoj”. Donosimo vam pregled najvažnih dokumenata vezanih za ovu temu.

Događanje se organizira kao dio projekta SUSTINEO-Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, u suradnji s europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EGSO). Skupom, koji je moguće pratiti i na daljinu, obilježit će se Europski tjedan održivog razvoja.

Kratka informacija o Dugoročnoj viziji za ruralna područja – dostupno OVDJE

Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a – Do 2040. ostvariti jača, povezana, otporna i prosperitetna ruralna područja – dostupno OVDJE

Europska komisija objavila je 30. lipnja 2021. priopćenje u kojem se utvrđuje dugoročna vizija ruralnih područja EU-a do 2040. U njoj se identificiraju područja djelovanja prema jačim, povezanim, otpornijim i prosperitetnijim ruralnim područjima i zajednicama. Vizija se temelji na predviđanjima i opsežnim savjetovanjima s građanima i drugim dionicima iz ruralnih područja, a u okviru nje predložen je Ruralni pakt i Akcijski plan za ruralna područja, s ciljem da naša ruralna područja učinimo snažnijima, povezanima, otpornima i prosperitetnima.

Mišljenje EGSO-a – Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a – dostupno OVDJE

Lidija Pavić-Rogošić, Josep Puxeu Rocamora i Piroska Kállay, su izvjestitelji i suizvjestitelji mišljenja EGSO-a koja se odnose na održivi ruralni/urbani razvoj i dugoročnu viziju ruralnih područja EU-a.

EGSO pozdravlja dugoročnu viziju Europske komisije za ruralna područja. Pozdravljaju se i prijedlozi za akcijski plan, uključujući pakt za ruralna područja za uključivanje aktera na razini EU-a te na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se poduprla vizija, kao i prijedlozi za uspostavu ruralnog opservatorija i mehanizma za procjenu učinka na ruralna područja.

Mišljenje EGSO-a – Ususret sveobuhvatnoj strategiji za održiv urbani i ruralni razvoj – dostupno OVDJE

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je 9. veljače 2022. organizirao online tematsku debate kako bi istražio načine provedbe Ruralnog pakta prema održivom ruralnom/urbanom razvoju. EGSO se ovim skupom nadovezuje na svoj prethodni rad na održivom ruralnom/urbanom razvoju.

Kielce – Deklaracija ruralnih stanovnika (15. rujna 2022.) – dostupna OVDJE

Lidija Pavić-Rogošić, Josep Puxeu Rocamora i Piroska Kállay, članovi EGSO-a aktivni u promicanju održivog ruralnog razvoja, sudjelovali su na 5. Europskom ruralnom parlamentu (ERP). Okupljanje ERP-a rezultiralo je „Deklaracijom ruralnog stanovništva iz Kielcea od 15. rujna 2022.“ i nizom preporuka (manifest i akcijski plan).

Deklaracija Europskog saveza ruralnih zajednica (ERCA) – dostupna OVDJE

Europski savez ruralnih zajednica (ERCA) pozdravlja inicijativu Europske komisije o dugoročnoj viziji za ruralna područja i čestita uključenima na njihovoj predanosti, široko provedenom procesu savjetovanja i odlučnosti u cijeloj Komisiji, da provedu viziju do 2040. putem opsežnog, uključivog Akcijskog plana. ERCA također pozdravlja potporu Odbora regija EU-a i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Ruralnom paktu  i njihove napore da održe zamah te se nada da će Europski parlament također potvrditi svoju potporu, a istovremeno održati izazov u potrazi za poboljšanjem i napretkom.

Za sve koji ne mogu sudjelovati uživo, mogu se događanju pridružiti online: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZAtf-urqT0tHNPwxa41Hp8emgnbpBBzv4iR

Više informacija o konferenciji i programu pročitajte OVDJE.

Projekt “SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.

Više na https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/sustineo-suradnjom-sudjelovanjem-istrazivanjem-i-edukacijom-za-odrzivost/

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

#ERP2022 #EGSO #EESC #SUSTINEO